De mooie webcam van Telstar geeft een goed beeld van de wind. Of toch niet? Het interpreteren van de webcam vergt enige vaardigheid. Om te voorkomen dat je helemaal voor niks naar Strand Horst rijdt kun je maar beter van te voren zeker weten dat het ook waait. Gebruik daarom deze tips van mij om aan de hand van de beelden van de webcam van Telstar te bepalen of het zin heeft om de surfspullen in te gaan pakken en op weg te gaan.

  1. Wuivend riet, waait het dan? Nee, helaas. Laat je niet voor de gek houden door wuivend riet op de voorgrond op de webcam. Vooral in de zomer gaat riet heel snel wuiven en lijkt het alsof het enorm waait. Bij slechts 10 knopen wuift het riet al flink op de webcam. Laat je niet misleiden. Hetzelfde geldt voor vlaggen, parasols, kleren van mensen op de kant. Deze lijken nogal flink te bewegen, ook als het 10 knopen waait.
  2. Surfers varen langzaam. Bij wind uit het westen, zuidwest en noordwest lijken de surfers helemaal niet zo snel te gaan, terwijl de actuele wind volgens het KNMI wel 17 knopen aangeeft. Waait het dan toch niet? Wees gerust: het waait toch! De surfers die je ziet zitten op de voorgrond, vaak waait het achteraan op het Wolderwijd of links bij de kiters wel degelijk. Probeer dan op de webcam eens te kijken of je een speedsufer ergens achteraan in beeld ziet.
  3. Schuimkopjes. Zie je schuimkopjes dan moet het zeker waaien. Maar die zie je pas als het echt flink waait, en dan weet je dat toch wel want dan geven de actuele sites ook flinke wind aan.
  4. Kite-surfers aan lager wal. Bij wind uit westelijke richtingen zie je midden op de dag (vooral ’s middags) kite-surfers in beeld komen. Normaal zitten de kit-surfers links op hun eigen stek maar als het hard waait zie je dat (beginnende) kite-surfers steeds meer aan lager wal raken. Het waait pas echt als je op de webcam ziet dat vermoeide kite-surfers terug aan het lopen zijn, vanaf lager wal terug naar hun kite-stek.

Grappig toch? Dat je aan lopende kite-surfers kunt zien of het waait.

 

Comments are closed.