Deuren zijn grote surfplanken. Vroeger (jaren 70 en 80) zag je veel deuren op het water. Veel deuren hadden zelfs een zwaard. Planken met een zwaard die bestaan nu niet meer.

Dit artikel gaat niet over deuren. Maar over nieuwerwetse planken. Als herintreder ben je gewend aan deuren of aan ouderwetse planken zoals zinkertjes of kleine planken met alleen een skeg (tegenwoordig vin genoemd). Als je je eerste plank koopt dan kom je misschien in de verleiding om zo’n leuke ouderwetse plank via Markplaats of surfspullen.nl te kopen. Want die zijn erg goedkoop. Mijn advies: doe dat niet!

Het zit zo: de nieuwerwetse planken (die je wel moet kopen) zijn breder. Ouderwetse planken zijn te smal voor de beginnende herintreder. Je moet een nieuwerwetse hebben. Zo een waarvan je denkt: dat is is een breed ding, het lijkt wel een deur.

Je schrikt ervan. Je wil liever zo’n smaller model want die herinner je je nog wel. Doe dat niet, neem zo’n brede plank. Die varen namelijk beter.

De nieuwerwetse – brede – plank vaart veel makkelijker. En dat heb je nodig als je 20 jaar niet meer gesurft hebt, geloof me.

Helaas zijn de nieuwerwetse planken wel duurder. De verkopers van Marktplaats beseffen dat maar al te goed. Enfin, je weet nu wat je moet hebben, dat is ook wat waard.

Tenslotte
De nieuwerwetse planken zijn eigenlijk ook deuren. Omdat ze zo breed zijn als een deur. Dus dit artikel stiekem ging toch over deuren.

 

One Response to Het nieuwe surfen

  1. Ramon zegt:

    Ik ga morgen de Hifly Maxx voor zoon Sven van 7 ophalen, met zwaard!