Hobby’s kosten geld. Dat weet zelfs je echtgeno(o)t(e). Maar zó duur? Nee, zo’n dure hobby die mag je niet hebben van je eega.

Surfen is een hobby. Surfen is jouw hobby. Niet die van je partner of van je moeder.

Het begint al met je eerste plank. Die was al duur. En twee seizoenen later ben je al toe aan je tweede plank (de tweede plank is kleiner dan de eerste en bedoeld voor hardere winden). Hoe krijg je al die kosten in je gezinsbudget?

  1. Koop voordelig. Koop tweedehands. Struin sites als Marktplaats, e-bay (in Duitsland bijv. surfen ze ook) of surfspullen.nl af voor koopjes. Als je bijvoorbeeld op zoek bent naar een tweede plank dan vind je die wel. Je tweede plank is klein, bijv 100 liter of nog kleiner, en daarvan is genoeg aanbod. Zeilen vind je ook genoeg. Gieken zijn moeilijker te vinden.
  2. Probeer de prijs van je tweedehands materiaal zo snel mogelijk te vergeten. Als je partner om de prijs vraagt dan weet je het zelf ook niet meer zo precies. “O, een paar tientjes kostte dat zeil maar. ’t Is een tweedehandsje maar ik doe het er maar mee”. Zij weten toch niet wat het materiaal waard is. Ze vinden het fijn om te horen dat je zoveel moeite hebt gedaan om op Marktplaats een “tweedehandsje” te vinden waardoor we veel geld besparen.

Egoless surfing
Het begrip egoless surfing betekent windsurfen waarbij het hebben van plezier voorop staat. Het belangrijkste van surfen is de fun. Springen, spetteren, splashen, in het water plonzen, proberen om nu eindelijk eens die power-gijp goed onder de knie te krijgen.

Windsurfen met meer plezierSurfen heeft niets te maken met duur materiaal (wel met goed materiaal natuurlijk). Geniet daarom van je tweedehands materiaal. Geniet van het surfen zelf. Dat is egoless surfing.

Ikzelf heb een keer een duur zeil gekocht van het merk Naish. Maar ik vind dat zeil nog steeds te lomp, te zwaar, te degelijk (hierdoor is het moeilijker te trimmen). Later kocht ik een 5.3m2 zeil van het merk Severine. Tweedehands. Dat zeil was een paar jaar in gebruik geweest in de verhuur. Ik moest de stickers van de surfschool nog van het zeil halen.

Maar wat een prachtzeil is dat! Zo goed te trimmen, met altijd een mooie lange “loose leech”. Heerlijk vaar ik daar mee. Ik geniet ervan. Ik surf daar veel lekkerder mee dan met een uit het oog springend zeil met te veel art work op het doek.

Conclusie
Surfen is jouw hobby.
En surfen hoeft niet duur te zijn. Het plezier van het varen dat je hebt met je gebruikt materiaal is het belangrijkste: egoless surfing.

Tip: koop elk nieuw zeil in dezelfde kleur als je oudere zeilen, zodat je partner niet weet dat je een nieuwe hebt gekocht.

 

One Response to Surfen duur?

  1. Gert zegt:

    haha, die tip. Ik heb laatst de gaastra Phantom gekocht omdat die qua kleur op de gaastra gtx lijkt… 🙂