De weersverwachting, maar dan voor de wind. De windvoorspelling. Welke sites kunnen het beste de wind voorspellen?

Ik surf graag op Strand Horst (Veluwemeer, gemeente Ermelo nabij Harderwijk). Daarom hou ik altijd de voorspelling van dat meer in de gaten.

Hierbij wat tips om de gegevens van de diverse websites te interpreteren:

 • Telstar. Telstar is een surfwinkel die op hun site een webcam en een windvoorspelling voor Strand Horst hebben staan. De voorspelling komt van Weerplaza. De programmeurs (het zijn programmeurs, geen metereologen, ik heb hun persoonlijk gesproken) hebben speciaal voor Telstar/Strand Horst een windvoorspelling. Deze voorspelling wordt bepaald volgens een geheime formule gebaseerd op de KNMI-waarnemingen. De voorspelling klopt heel goed. Op Weerplaza.nl kun je ook hun voorspellingen zien, maar de gegevens van Strand Horst zijn daar vaak te hoog (voor westenwinden). Dus daarom kijk ik liever op de Telstarsite. Ik vind het niet erg dat het op een webwinkelsite staat. Het is een leuke winkel waar ik wel eens op kijk om te zien wat voor een modieuze surfspullen ze nu weer verzonnen hebben.
 • Windfinder. Deze geeft voor Strand Horst bijna nooit de juiste voorspelling. Windfinder is wel mooi vormgegeven en je kunt er handig en snel de juiste gegevens op vinden. Maar de voorspellingen kloppen eenvoudigweg niet. Voor Strand Horst moet je er vaak 2 knopen vanaf trekken. En de wind ’s nachts (of ’s morgens heel vroeg) is altijd veel te ruim. Ik zelf kijk wel degelijk vaak op Windfinder. Ik vergelijk Windfinder met andere sites. Ik kijk op Windfinder alleen naar de uren (kies “Superforecast”) na 10 uur ’s morgens en trek er dan 2 knopen vanaf.
 • Windguru. Gebruik ik zelf niet. Ik heb er wel eens een betaald abonnement op gehad. Maar ik vind de user interface te crappy. Windguru heeft twee verschillende berekeningen (GFS en HRW) en dat is mooi. Want zo kun je die verschillende computervoorspellingen met elkaar vergelijken.
  Let wel: Windguru staat nog steeds bij veel surfers hoog aangeschreven. Bekijk de site gerust, hij is erg bekend.
 • Strandhorstevents. Dit is geen voorspelling maar een tabel van de actuele wind. Ik gebruik die om ’s morgens al in te kunnen schatten of de wind daadwerkelijk aan het toenemen is of niet. Ook als ik met de auto naar Horst aan het rijden ben bekijk ik steeds op de mobiele telefoon de status van de wind.
 • XCWeather. In Engeland zijn ze net zo met het weer bezig als in Nederland. XCWeather kent de meeste Nederlandse plaatsen en geeft daar een windvoorspelling voor. De kwaliteit van de voorspelling is uitstekend. Ik vind dit een handige site. De lay-out lijkt wat op die van Windfinder, maar dan met een meer correcte voorspelling. In het begin vond ik het een raar idee om voor de windverwachting voor Nederland naar een Engelse site te moeten gaan. Maar jah, ze kunnen de wind wel betrouwbaar voorspellen, en daar gaat het mij om.
 • Buienradar. Buienradar heeft een kaartje van Nederland waar je de actuele windsituatie op kunt zien. Net zoals het kaartje van Strandhorstevents kun je daar zien hoe de wind zich in de loop van de afgelopen uren heeft ontwikkeld.
 • KNMI Actueel. Het KNMI toont van al haar meetpunten de actuele wind. De snelheid is in m/s en is daarom lastig te vergelijken met andere sites die de snelheid in knopen tonen. Overigens kun je met mijn Greasemonkeyscript ook de waarden in knopen zien.
 • Windtracker. Dit is mijn eigen site. Ik heb die zelf geprogrammeerd. Ze werkt met de gegevens van Weather Underground. Ik heb een groot vertrouwen in deze voorspelling. Ze komt altijd uit.

Conclusie

Het voorspellen van de wind is en blijft moeilijk voor de heren meterologen. Verschillende sites geven verschillende voorspellingen. Voor Strand Horst zijn XCweather, Telstar en mijn eigen site de beste.

KNMI Actueel en Buienradar blijven belangrijk om gedurende de dag de ontwikkeling van de wind in de gaten te kunnen houden.

Als surfer heb je niet 1 site waar je steeds op kijkt, maar moet je steeds wisselen tussen de diverse sites. Hiermee doe je zelf ervaring op en weet je na verloop van tijd precies wanneer het genoeg waait. Voorspellingsites? Bekijk ze allemaal…

 

 

2 Responses to De windvoorspelling

 1. Ramon zegt:

  Op weerplaza hebben ze ook een 15-daagse verwachting waar je ook de ‘onzekerheid’kan zien.
  http://www.weerplaza.nl/15daagse

  Op KNMI heb je de zogenaamde ‘ensemble verwachting’ rechts op de pagina ‘verwachtingen en waarschuwingen’. Overigens is het weerbulleting voor de kleine luchtvaart van KNMI ook handig. Daar wordt bijvoorbeeld aangegeven waarom de wind ontwikkeld bijv. of hij eerst moet draaien alvorens toe te nemen, of dat hij in de middag afneemt of niet.

  Tot slot heb ik het gevoel dat RTL Teletekst / Weer.nl een reëel beeld geeft.

 2. M4rc3lv zegt:

  De 15-daagse van Weerplaza is ook mooi inderdaad. Wel jammer dat ze de eenheid weer in m/s zetten en niet in knopen, maakt het lastig vergelijken met andere sites.