Je eerste plank moet een goede plank zijn. “Eerste” staat tussen aanhalingstekens want wij zijn herintreders.

De tweede, derde en volgende planken kies je zelf. Daar heb je geen advies meer voor nodig. Zodra je toe bent aan je tweede surfplank heb je er al weer genoeg verstand van dat je weet wat je wilt hebben. Maar zorg dat je bij het kopen van je eerste plank meteen een goede koopt want anders wordt het herintreden niks.

Criteria waar je eerste plank aan moet voldoen:

  1. Goedkoop. Je eerste plank moet goedkoop zijn. Want stel dat het niks wordt dat herintreden van jou, dan heb je voor niks zo’n duur board gekocht (goedkoop is sowieso beter, zie “Surfen duur?“).
  2. Gekocht bij een windsurf-winkel. Koop je eerste plank niet op Marktplaats. Behalve als je heel zeker weet dat het precies is wat je nodig hebt.

Punt 2 is niet in overeenstemming met punt 1. Want een plank uit een winkel (zelfs een tweedehands) is vaak duurder dan een plank via Marktplaats (of surfspullen.nl) waar de eigenaar zo snel mogelijk van af wil.

Goedkoop is duurkoop. Ik heb de fout gemaakt om meteen een goedkope plank via Marktplaats te kopen. Als herintreder heb je advies nodig. Je hebt dit advies nodig omdat er tegenwoordig veel andere soorten planken zijn dan vroeger. Je wilt meteen een fijne plank, je wilt tenslotte zoveel mogelijk plezier hebben. Je kunt twee dingen doen:

  1. Lees deze site van mij goed door. Dan weet je wel wat je moet kopen (namelijk een nieuwerwets board – van een paar jaar oud). En dan mag je hem best via Marktplaats of surfspullen.nl kopen, want dan weet je dat je een nieuw (breed) board wil hebben.
    of
  2. Lees deze site niet goed door (omdat je er geen tijd voor hebt: je wilt meteen aan de slag). Koop dan om te beginnen een plank bij een surfwinkel. Vertel de verkoper dat je een herintreder bent. Koop een plank van 120 tot 150 liter of zo (luister naar het advies van de winkel). Koop een (nieuwe) plank met alles erbij, dus met mast+giek+zeil, enz. Dat zijn van die standaard pakketten die ze tegenwoordig hebben.

Tenslotte
In de praktijk blijkt dat je eerste plank meteen de duurste is. Je eerste plank is namelijk een nieuwerwets brede plank (zie het nieuwe surfen). En die zijn (op Marktplaats) duurder dan de planken uit de jaren 80 die ook nog steeds te koop worden aangeboden.

 

Comments are closed.