Een spin-out ontstaat doordat luchtbelletjes aan de vin blijven hangen. Hoe voorkom je een spin-out?

Het borrelt altijd wel een beetje aan de achterkant van de plank maar als luchtbelletjes aan de vin blijven hangen dan mist de plank druk op het water, er is geen zwaardwerking meer (er is te weinig oppervlakte van de vin om de plank op koers te houden). De plank schiet in een spin-out: de plank gaat een zijwaartse koers varen. Irritant!

Luchtbellen aan je vin: spin-out

Gewichtsverdeling van de surfer
Het gewicht van de surfer moet naar voren zitten. Als je te veel druk uitoefent met je achterste voet dan krijg je te veel druk op de vin en kom je sneller in een spin-out. Oplossing: ga meer naar voren hangen. Zet hiervoor je trapezekoordjes meer naar achteren! Als ze te ver naar voren staan dan ga je vanzelf te veel druk uitoefenen met je achtertste voet (doordat de trapezekoordjes te ver naar voren staan compenseer je dit door je zeilhand meer naar achteren te houden: dat is een teken dat je je gewicht meer naar achteren aan het verplaatsen bent). Dus: trapezekoordjes naar achteren  → voorkomt spin-outs.

Aan de wind varen → spin-out
Ik zelf heb vaker last van spin-outs als ik “te veel” aan de wind vaar, te scherp vaar. Ook bij deze situatie is de druk op de vin te groot waardoor een spin-out vaker voorkomt. Ze komen vaker voor als je scherp aan de wind vaart, waarbij tevens je plank te weinig snelheid maakt. De oplossing is je houding te verbeteren: probeer (als je scherp vaart) minder druk met je achterste voet uit te oefenen, ga meer in je trapeze hangen en vaar minder met je zeilhand (meer hangen aan je masthand).

Truuk die ik toepas als ik aan hoger wal wil komen: ik ga eerst snel varen (door een iets ruimere koers te kiezen) en pas als ik op snelheid ben, ga ik scherper varen, waardoor ik meer snelheid heb op het moment dat ik aan de wind vaar.

De vin
Veel surfers (vooral verkopers werkzaam bij surfwinkels) beweren dat het aan je vin ligt, als je last hebt van spin-outs. In zekere zin klopt dat wel (want als een vin te klein is ga je meer druk uitoefenen met je achterste voet en krijg je weer sneller een spin-out). Maar de houding van de surfer is de feitelijke oorzaak, de vin maakt niet zo veel uit.

Als je vin echt te klein is, dan kun je een langere vin nemen (bijv. 2 cm langer) om het aantal spin-outs te verminderen. Maar denk allereerst aan je houding!

Er zijn ook speciale vinnen met gaatjes, gootjes en vleugeltjes die spin-outs zouden voorkomen. Maar leuker is het om je houding te verbeteren, dat is leuk en leerzaam, en kost geen geld. Zorg wel dat je vin glad is. Als hij krassen of deuken heeft, of hij heeft een ruw oppervlak dan kunnen er makkelijker belletjes aan blijven hangen (kans op spin-out neemt dan weer toe). Je vin kun je zelf glad maken (later meer daarover). Een vin uit de fabriek is al glad: hij kan ruw worden door beschadigingen.

Tip: de originele vin (die bij je board zat toen je hem kocht) heeft al de juiste (maximale) oppervlakte/lengte. Probeer niet slimmer te zijn dan de board-bouwers: zij zijn echt al heel lang bezig met de surfsport, geloof me.

Mast naar voren
Ik zet zelf vaak de mast op de voorste stand om mijn houding te compenseren. Doordat de mast verder naar voren staat verminder je ook weer de druk op de achterste voet waardoor je minder snel in een spin-out terecht komt.

Voetbanden naar voren
Zet je voetbanden een gaatje naar voren. Zelf doe ik dat niet, veel te veel werk. Maar het schijnt wel te helpen tegen spin-outs. Als de voetbanden meer naar voren staan vermindert de druk op je achterste voet weer.

Conclusie
Spin-outs ontstaan door de houding van de surfer (de surfer oefent te veel druk uit met zijn achterste voet). Met bovenstaande tips kun je aan de slag om je houding te verbeteren en voorkom je spin-outs. Vaar niet zo scherp, en als je het wel doet denk dan aan de druk op de achterste voet.

Denk a.u.b. even na voordat je een ondoordachte reactie op dit artikel plaatst. Ik ben een goeroe op het gebied van spin-outs.

Ik zou wel heel graag reacties zien van surfers die zelf ook worstelen met spin-outs en hoe zij daar mee om gaan.

 

Comments are closed.