Als herintreder zie je dat er nu ineens surfers zijn met een zittrapeze. Het lijkt wel alsof ze een luier aan hebben.

Gelukkig bestaan er tegenwoordig nog steeds heuptrapezes, die met een hoog liggende haak. Die zijn mijns inziens fijner dan zittrapezes omdat ze meer lijken op wat wij gewend zijn. Ze voldoen meer aan de vaarstijl van de herintreder.

Het voordeel van de luier-trapeze is dat je er meer kracht mee kunt uitoefenen. En daardoor zou je minder snel vermoeid raken.

Maar bij windsurfen is techniek en plezier belangrijker dan pure kracht. Je wilt snel en makkelijk kunnen in- en uithaken bij vlagen of bij freestylen. En dat gaat met een heuptrapeze beter dan met een zittrapeze. Met een zittrapeze heb je veel minder bewegingsvrijheid. Met de hoger gelegen haak van de heuptrapeze is het varen gewoon veel fijner (zij die een zittrapeze hebben zullen dat bestrijden, maar dat is logisch).

Met de heuptrapeze hebben je benen en je bekken meer speling, je kunt meer sturen met je lichaam. Je bent meer aan het sporten, daarom is een heuptrapeze ook nog eens gezonder dan een zittrapeze.

En bovendien zie je er tenminste niet uit alsof je een luier aan hebt.

Het Engelse woord voor trapeze is: harness. Handig om te weten als je er op wilt googelen. Heuptrapeze: waist harness. Zittrapeze: seat harness.
Zie voor meer begrippen mijn woordenlijst.

 

 

Comments are closed.