Het kan lastig zijn om te bepalen hoe groot (hoeveel vierkante meter) je zeil moet zijn bij een bepaalde wind. Je kunt kijken wat andere surfers doen. Ikzelf neem altijd een maatje kleiner dan de meeste surfers die al op het water zijn hebben. Maar dat is persoonlijk. Na een tijdje kom je daar vanzelf wel achter.

Overpowered
Als je overpowered bent dan ga je te hard, je hebt moeite om het zeil te houden. Je wilt er een kleiner zeil op zetten. Voordat je een kleiner zeil op gaat tuigen kun je beter eerst de volgende stappen uitproberen alvorens je van zeil verandert:

 1. Verhoog de neerhalerspanning. Dus trek het koord onderaan de mast steviger aan. Gebruik een grote steeksleutel of ijzeren pijp om het koord er omheen te winden, zet je voet schrap tegen de mast en trek het aan. Jawel: zo sterk aantrekken moet je die neerhaler.
 2. Verhoog de uithalerspanning. Dus trek de uithaler (koord dat de achterkant van het zeil aan de giek vastzet) strakker aan waardoor je zeil vlakker wordt, minder bol.
 3. Verlaag de positie van je giek.
 4. Zet een kleinere vin op je plank. Kleiner qua lengte en daarmee ook kleiner qua oppervlakte.
 5. Zet de lijntjes van te trapeze meer naar achteren toe.
 6. Zet de mast meer naar achteren.

Als je nu nog steeds (veel) overpowered bent dan neem je een kleiner zeil.

Underpowerd
Voordat je een grotere maat zeil gaat optuigen doe je alle bovenstaande stappen tegenovergesteld.

Mastpositie
Bij de meeste planken kun je de positie van je mast verplaatsen in een sleuf. Volgens de geleerden kun je met de positie van de mast van alles instellen en bepaalt het de manoevreerbaarheid en het planeergedrag van de plank. Ik hou het altijd bij deze simpele tip: harde wind: mast naar achteren. Zachte wind: mast naar voren.

 

 

One Response to Bepalen van de zeilgrootte

 1. Ramon zegt:

  https://sa2r6q.bay.livefilestore.com/y1pdvZEpkSBEpX5_j9pOJyYGeDK2-VxkA8qzanBL6jRmr8DyP4JaAWHKyKI-_WEDkZRVnrJ7FYcAsaDDVZk2iY_GA/WindsurfCalculator.xlsx?download&psid=1

  Als het goed is kan je via bovenstaande link een verassend goed kloppende ‘sailsize calculator downloaden’. Er zit ook een tab voor je vin-grootte. Als de link niet werkt gewoon even sailsize calculator googelen.