Ik heb nog steeds hetzelfde surfpak (wetsuit) als toen ik (her)begon met surfen. Hij begint nu te verslijten. Maar ik koop pas een nieuwe als hij echt helemaal op is. Mijn hobby is surfen, niet surfpakken kopen.

Maar misschien wil ik toch wel een ander pak kopen, als dat nieuwe pak warmer is dan het pak dat ik nu heb.

De eisen die ik aan mijn surfpak stel zijn:

  • Hij moet warm zijn. Ook als de luchttemperatuur 10 graden is. Na een dagje surfen in koud en bewolkt weer moet ik het nog steeds lekker warm hebben.
  • Hij moet lekker zitten.
  • Hij moet lekker ruiken.
  • Hij moet gemakkelijk aan te trekken zijn. En ook makkelijk uit te trekken zijn.

Waarom moet een pak lekker ruiken? Dat hoort bij de beleving. De geur van neopreen is uniek. En gezond. Want als de lucht van vochtig neopreen je reukorgaan bereikt dan krijg je zin om te gaan surfen. Surfen is sporten en sporten is gezond. Een pak moet dus eigenlijk gewoon van neopreen zijn; die geur krijg je dan vanzelf.

De laatste eis (het makkelijk aan kunnen trekken van een pak) lijkt logisch. Maar ik ben laatst bij Telstar geweest om eens te kijken of ik een nieuwer pak kon kopen dat warmer is dan het pak dat ik nu heb en ik kon geen enkel pak vinden dat makkelijk (dus binnen 2 minuten) aan te trekken was. Ik ga surfen, niet naar de maan. Een wetsuit is geen astronautenpak.

Pakken zijn er in 3 mm dikte en in 5 of 6 mm dikte  (of een combinatie van die diktes). Ik heb een 3 mm pak en die is dus kouder dan een 5 mm pak. De surfwinkel noemt mijn pak een zomerpak. Maar je kunt er ook buiten de zomer meer surfen. Ik surf in de lente, de zomer en de herfst.

Een niet-zomerpak is een steamer. Ik zou best wel zo’n dikker pak willen hebben. Maar dan wel één zonder het astronautenpakeffect.

Voor mijn 3 mm pak heb ik een neoprenen ondertrui gekocht. Nu heb ik het al een stuk warmer. De aantrekkingsmoeilijkheidsgraad is wel wat verhoogt, maar ja. Ik wacht nog even totdat O’Neil met een snel aan te trekken steamer op de markt komt.

Volgens de surfwinkel hebben warmere pakken een naad met een verlijming en tape. Die zijn warmer omdat er door het lijmen van de naad geen koude wind (of koud water) doorkomt. Ik vind het prima, maar het aan- en uittrekken moet geen gedoe zijn, daar heb ik gewoon een hekel aan.

 

Comments are closed.