Fantic SharkIk was 45 jaar toen ik begon met windsurfen. Ik had wel eens eerder gesurft: eind jaren 70 tot begin jaren 80. Maar daarna een hele tijd niet meer.

Na meer dan 20 jaar niet surfen wilde ik de draad weer oppakken. Via internet leerde ik dat er nog steeds gesurft werd. Befaamde merken zoals Fanatic en Neilpryde bleken nog steeds te bestaan. Ten Cate en Mistral zag ik niet meer (Mistral bestaat nog steeds, zo ontdekte ik later). Robby Naish leefde ook nog.

Ik kocht een Fanatic surfplank. Type Shark. Van 130 liter. Inclusief tuigage (dus met zeil, giek en mast). Heerlijk was het. Een zeil van 6,5 m2 had ik. Ik begon met surfen bij windkracht 3. Na een half jaartje oefenen vond ik windkracht 4 het leukste. Tot maximaal 14 knopen, anders waaide het te hard voor mij.

“Bent u een beginner of gevorderde?”, vroeg de verkoper (Windsurfcenter R’mond) toen ik mijn Fanatic-plank kocht. Ik vertelde hem dat ik een uniek geval was. Ik was iemand die vroeger wel eens vaker gesurft had, maar al heel lang niet meer.

“O, dan bent u dus een herintreder.” Ik was niet uniek, ik was één van de vele herintreders.

Als je in je jeugd veel hebt gesurft en je vond dat leuk, dan ga je dat later weer doen. Dan ben je een herintreder. Je bent niet de enige herintreder. Je hebt twee groepen surfers nu: mensen die pas beginnen (10 tot 25 jaar) en herintreders (oudere jongeren).

Als iemand mij vraagt of ik een beginnende of gevorderde surfer ben dan zeg ik dat ik een herintreder ben.

Inmiddels ben ik een gevorderde herintreder. Maar nog steeds een herintreder.

 

 

Comments are closed.